top of page

Vetiver

Chrysopogon zizanioides

Yetiştirme yöntemi: Tohumla ve kök ayırma

Drog: Kök

Sektörler: Parfümeri, erozyon mücadele, ağır metal temizliği, hayvan besleme


Vetiver bitkisi buğdaygiller familyasına ait bir bitkidir.Bilimsel adı Chrysopogen zizanioides olan Vetiver'in anavatanı Hindistan'dır. Vetiver yağı ve Vetiver esansı parfümlerde,sabun ve kozmetik ürünlerinde son yıllarda sıkça kullanılmaktadır. Çimensi,otsu,yeşilimsi,odunumsu ve nemli toprak kokusuna benzer çeşitli koku nüanslarını bünyesinde barındırır. Vetiver'in köklerinin distile edilmesi ile Vetiver uçucu yağı elde edilir.


Vetiver otunun stolonları veya rizomları yoktur. Çok hızlı büyüyebilen devasa ince yapılandırılmış kök sistemi, bazı uygulamalarda köklenmederinliği ilk yılda 3-4 metreye ulaşabilir. Bu derin kök sistemi, Vetiver bitkisini son derece kuraklığa dayanıklı hale getirir ve güçlü akımla yerinden çıkarmayı zorlaştırır. Sulak alanlarda da zaralı kimyasal ilaç atıklarından, organik atıklardan temizlenmesi, toprağın suya karışmasının önüne geçilmesi yönünde hayati işlevleri olan bir bitkidir.


Yapılan bazı araştırmalarda bitkinin; evsel atıkları,ağır metalleri,pestisitleri,mavi-yeşil alı kaynaklı zehirli bileşikleri temizleyebildiği ayrıca %60'a kadar eğimli arazilerde toprağı tutuculuğu diğer bitkilere göre daha başarılıdır.


Kolay yanmadığı için orman yangınlarına karşı yangın şeritleri oluşturmada da kullanılmaktadır. Böcekleri ve haşereleri uzak tutucu etkisi de bulunur.

1.041 görüntüleme
bottom of page